The Glass House

ClientPrivate
DateMarch 2015
Category Architecture

Entitled ‘The Glass House’ this renovation and extension project plays on the contrast between light and dark, and proposes to inject a new lease of life into what was once an unoccupied and rundown farm cottage in Lincolnshire. The design makes best use of the existing structure, whilst making minimal internal changes for the greatest benefit. The Front Elevation which forms the approach to the property remains largely unchanged to preserve the original character of the building. To the side the existing single storey structure has been demolished and increased to form a new living room on the ground floor and a en-suite master bed room on the upper level. The front of the extension has been set back slightly and the rear is to be in line with the main property. This, along with a small single-storey extension to the rear, forms a semi-courtyard space enclosed in glass, which opens up onto the garden. The secondary spaces of this glass enclosure provide contrasting environments, providing the occupant with a variety of living space and emphasising the openness of the main glazed living space. The opening from the house into the glass extension fames the new ‘floating’ staircase suspended with strengthened glass adding the the liquid clear concept on this project.